2011 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Vejaraupiai

Vejaraupiai – gan dažnai pasitaikanti, virusinė liga. Įdomi vėjaraupių savybė yra ta, kad jais yra sergama tik vieną kartą – paskui visam laikui yra įgyjamas imunitetas.

Daugelis vejaraupius laiko nerimta, vaikų liga. Išties, vejaraupiais dažniausiai serga ikimokyklinio amžiaus vaikai. Ir dažniausiai tai yra labai puiku, kai vejaraupiai persergami vaikystėje, nes su amžiumi komplikacijos  gali vis blogėti.  Vejaraupiai simptomai išsiskiria savitais bruožais.

Vėjaraupius atpažinti nėra sunku – paprastai vejaraupiai inkubacinis periodas prasideda 2-3 savaitės po užsikrėtimo. Paskui dingsta budrumas, temperatūra pakyla iki 37,5-38,5c. Paskui būna išberiamas visas kūnas, o kartais net gleivinės. Tose vietose iš pradžių atsiranda rausvos dėmelės, iš kurių vėliau išauga spuogai.  Per 24 valandas, šie spuogeliai prisipildo skysčio. Per keletą dienų pūslytės sudžiūsta, ir jų vietoje atsiranda šašai.


Vejaraupiai
Šie šašai atsiranda per 5 dienas nuo ligos pradžios, ir tuo metu sergantysis gali apkrėsti kitus žmones, tad jį būtina izoliuoti nuo aplinkos.

Vejaraupiu gydymas nėra kažkuom išskirtinis. Užtenka užtikrinti, kad visų pirma ligonis bus izoliuotas nuo aplinkinių. Taipogi ligoniui ligos pradžioje galima duoti šiek tiek prieš virusinių vaistų. Na tačiau svarbiausia yra kuo daugiau gulėti lovoje, gerti daug skysčių, bei laikytis kuo geresnės higienos – apsivilkti švariais drabužiais, pasikeisti patalynę, į švarią. Taipogi labai svarbu žinoti, kad negalima kasytis bėrimų.  Taipogi galima bandyti bėrimus patepti briliantine žaluma – nors šio produkto efektyvumas nėra įrodytas, tačiau daugelis mano, kad jis vis dėlto padeda ligos laikotarpiu.

Nors vejaraupiais dažniausiai serga 2-8 metų vaikai, kūdikiai iki 3 mėnesių šia liga beveik neserga, kadangi iš mamos jau būna paveldėję imunitetą šiai ligai. Tiesa, tai ne visada galioja neišnešiotukams, kurių imunitetas paprastai būna nepakankamas. Jeigu kūdikio motina susirgo vejaraupiais prieš gimdymą, kūdikiui taipogi gresia sirgimas šia liga. Tiesa, net tokiu atveju yra geriausia tokiu atveju kūdikį būtų patikėti gydytojams, nes tokiu metu ši liga gali būti labai pavojinga.

Vejaraupiai kudikiams yra itin dažnai pasitaikanti liga, kuria turbūt geriausia būtų gydyti jau prieš tai parašytais patarimais, kadangi ji tuo laikotarpiu yra mažiausiai pavojinga – su amžiumi vis didėja, kad atsiras įvairių komplikacijų.

Tymai, arba raudoniuke taipogi yra panaši liga į vėjaraupius. Tiesa ji yra nepalyginamai pavojingesnė, už vejaraupius. Sirgimo tymais atveju, būtina sergantįjį izoliuoti nuo aplinkos, kadangi ši liga ne tik yra itin pavojinga, tačiau tuo pačiu ir itin greitai plinta.

Tad štai kaip supermamų klubas vejaraupiai padeda gydyti. Išties, jei turite patirties, arba klausimų dėl šių ligų, pasidalinkite savo patarimais, nes jie kažkam gali  būti neįtikėtinai naudingi.